Wikipedia  Porta Maggiore is ook de naam van de omgeving. Een interessant verhaal, vier van mijn foto's tonen de bakkers-tombe, er is ťťn van een restant van een aquaduct. Rondom de restanten is een groot verkeerscircuit, het is dan ook een lawaaige en drukke plaats.
Het mooie van deze buurt is velerlei maar waar de heersende mening is: vermijden. Ten zuiden van het station, Rione (Rome is opgedeeld in regionen) Esquilino (hier uitleg over de naam Esquilijn .. echter in het Italiaans: zou afgeleid zijn van een paardenactiviteit ooit echter elders wordt een andere uitleg gegeven..) is een grote concentratie aan pensions, vaak jeugdpensions waar Rinze en ik de tweede keer, 2011, ook sliepen, de overdekte vers-markt (groenten, fruit, vlees e.d.) naast het Piazza Vittorio Emanuelle is vlakbij, evenals -tig goedkope winkels, maar vooral, de nabijheid van parken (met ruŪnes). Op weg naar het Colosseum passeer je het park van de thermen van Trajanus, maar eerst het parkje nog naast de markt, na een dag op stap richting Colosseum kom je er altijd langs, kun je even uitblazen, want is het niet naast de pensions-deur. We heb er geen onregelmatigheden meegemaakt. Rinze vond er zijn favoriete snackbar, de Chickenhut van vader en zoon uit Pakistan, hij ging er graag heen, hm ... want het pension dat er vlak naast lag, was niet zo interessant voor hem (was ook niet ruim genoeg voor een ruimdenkend man als Rinze is).

     Gaande in de richting noord-west, zuidelijk Station Termini blijvend, bevinden zich meer restanten uit de oudheid, het meeste wat je gemiddeld in Rome ziet zijn palazzo's van jonge ouderdom, o.a. het Auditorium van Maecenas. En aan de directe zijde van het station, ergens, de grootste ijssalon van Rome, misschien wel van heel ItaliŽ. Een "Mecenas" is een kunstliefhebber, wetenschappelijk oriŽnteerd. Maecenas was adviseur van keizer Augustus. Met de Wikipedia info kun je een heel eind dwalen .... Als je je een pad door Rome worstelt, op weg naar het Station bjivoorbeeld, kun je plotseling affront staan met dit gebouw, het zal je doen denken aan een oud Duits pand uit ... dat de oorlog overleeft heeft en dat staat temidden van de nieuwbouw, er raast het verkeer. Vroeger was hier.... een tuin, een hortus... De Servische muur heeft daar ergens gelopen, maar die was van nog weer oudere datum. Misschien dat het park van Vittorio Emanuelle nog een restant is van deze tuinweelde, hier bevinden zich tevens de restanten van een fontijn uit ca. 200 na Chr, als reservoir dienend van een aquaduct. Ook niet onaardig is deze studie, alle over de stad "verstrooide" restanten uit de oudheid, worden in beeld gebracht, tot leven gewekt. Georgina en John slaan dit soort bijzonderheden ook niet over, als er nog wat te vinden is staat het beschreven.