Sint Laurens buiten de MurenWikipedia   

S.P.O.R.  Beschermheilige van ... bakkers
Een dansgroep uit Spanje brengt een bezoek aan het graf van hun beschermheilige...  maar ook thuis wordt het feest van San Lorenzo gevierd op 11 augustus in Huesca, Spaanse PyreneeŽn. Zie You Tube hieronder.

Er is ook een St. Lozenzo binnen de muren, deze bevindt zich in de wijk Suburra, Salita del Grillo. (route van het Colosseum naar de Markt van Trajanus, de Via Panisperna,). Op een rooster, de Grillo, zou St. Laurens de marteldood zijn gestorven.
 TOESPRAAK van MINISTER BOS bij de  OPENING van  SCHOOLJAAR 2008-2009 ZADKINE COLLEGE ROTTERDAM op 1 september 2008:

In de middeleeuwen waren ambachts- en kooplieden in de Hollandse steden verenigd in gilden: belangenorganisaties van en voor personen met hetzelfde beroep. Hier in Rotterdam waren er aan het begin van de 18de eeuw 69 van die gilden: van bakker tot brandmeester, van schipper tot smid, van kuiper tot kruidenier. En natuurlijk de koks en herbergiers die hier in de Laurenskerk hun beschermheilige St. Laurens vereerden. - Deze arme man werd namelijk ooit door Keizer Valerianus gefolterd door hem op een rooster boven een vuur vast te binden en toen zou hij gezegd hebben: "Ik ben gaar, keer mij maar om."- Om lid te worden van een gilde moest je een meester zijn in je vak, en dat bedoelden ze toen letterlijk: je begon als leerling, werd na een aantal jaren en het maken van een proefwerkstuk gezel en nog veel later, als je meesterstuk door het gildebestuur was goedgekeurd, werd je meester en lid van de club. En dat had vele voordelen: je klanten waren overtuigd van je vakmanschap, voor je partner en kinderen werd gezorgd als je ziek werd. Enzovoort.

Hij zou geroosterd zijn op een rooster in de straat die herinnert aan deze gebeurtenis:
Salita del Grillo. Er is ook een kerk in de straat: Via Panisperna, een naam waarbij voor de betekenis de fantasie aan te spreken is, genaam S. Lorenzo, al is dit de veronderstelde plaats van de marteling. (G. M.).